VENÄLÄISET NÄPPÄIMISTÖT JA
VENÄLÄISTEN WWW-SIVUJEN LAATIMINEN

Olet varmaankin jo päässyt selaamaan internetissä venäläisin fontein tehtyjä sivuja. On siis aika asentaa Windows 95 käyttöjärjestelmään venäläinen näppäimistö, jotta pääset myös kirjoittamaan venäjää sekä tekemään venäläisiä www-sivuja! Päinvastoin kuin sivuja selatessa, nyt on aika ottaa käyttöön CP 1251 standardi!

Tässä artikkelissa keskitytään tapaukseen, jossa käyttöjärjestelmänä on Windows 95 ja internet-selaimena Netscape 3.0 tai jokin muu Netscapen 3-versio. Ensin täytyy Windows 95:een kuitenkin olla asennettuna monikielisyyden tuki ja tarvittavat venäläisen koodisivun 1251 mukaiset CP 1251 fontit (ohje). Esimerkiksi fontit ER Univers 1251 tai ER Bukinist 1251 (suhteellisia fontteja) ja ER Kurier 1251 (tasavälinen fontti) sopivat tarkoitukseen mainiosti.

Jos välttämättä haluat kirjoittaa KOI8-R fonteilla, myös ne pitää olla Windows 95:een asennettuina (ohje). Kannattaa kuitenkin miettiä kahdesti onko kirjoittaminen KOI8-R standardilla välttämätöntä.Tarvitset nimittäin KOI8-R fonttien lisäksi KOI8-R näppäimistöajurin, joita onkin internetistä vapaasti imuroitavissa, mutta ne eivät välttämättä ole luotettavia - ne saattavat aiheuttaa käyttöjärjestelmääsi virheilmoituksia! Kunkin käyttäjän omalla vastuulla on tietenkin, mitä internetistä koneeseensa imuroi. Microsoft ei ainakaan toistaiseksi pyri edistämään aitovenäläisen KOI8-R standardin leviämistä, eikä Windows 95:n mukana tule sen paremmin KOI8-R fontteja kuin näppäimistöäkään.

 

Sisällys:

 1. Windows 95 (CP 1251)
  venäläisen näppäimistön asentaminen
 1. Venäläisen www-sivun tekeminen
  Netscape Gold 3.0 selaimella
 1. Venäläisen www-sivun tekeminen
  MS Front Page Editorilla
 1. KOI8-R näppäimistöjä

Windows 95:n mukana tulee kaksi venäläistä CP 1251 yhteensopivaa näppäinajuria, näppäimistöt "venäläinen" ja "venäläinen kirjoituskone", jotka eroavat toisistaan vain muutamien merkkien kohdalla. Näppäimistöt ovat venäläisen näppäinjärjestyksen mukaisia, eli ne ovat hankalakäyttöisiä henkilöille, joiden ei ole koskaan tarvinnut opetella sokkona venäläistä näppäinjärjestystä. Opetuskäytössä ne ovat kömpelöt, sillä suomalaiset oppilaat eivät yleensä venäläistä näppäimistöä tunne, ja näin ollen oikean kirjaimen etsimiseen näppäimistöltä tuhraantuu oppilailta aikaa.

Toisaalta Windows 95:n venäläiset näppäimistöt ovat luotettava vaihtoehto sille, jolle venäläinen näppäinjärjestys on tuttu. Ajurit toimivat yhteen useimpien internetistä imuroitavien CP 1251 fonttien, kuten ER Univers 1251:n kanssa. Voit käyttää CP 1251-standardin mukaisten sivujen tekoon myös Windows 95:n omia kyrillisiä fontteja (Arial Cyr, Times New Roman Cyr, Courier Cyr). Suomen kielen kannalta Windows 95:n omat kyrilliset fontit ovat hankalia siitä syystä, että Ä:t ja Ö:t eivät näy oikein samalla sivulla kuin venäläiset kirjaimet.

 

1. Windows 95 (CP 1251)
venäläisen näppäimistön asentaminen


CP 1251 yhteensopivaa näppäimistöä on turha lähteä hakemaan kauempaa kuin omalta Windows 95 -käyttöjärjestelmärompulta, joten asennamme aluksi sen.
Kuva esittää tilanteen siinä vaiheessa, kun venäläinen näppäimistö on jo asennettu.

Lähdetään liikkeelle omalta Windows 95 työpöydältä. Etene kaksoisnapsauttaen kuvakkeita seuraavasti: Oma tietokone - Ohjauspaneeli - Näppäimistö. Valitse välilehti Kieli.

 

Tarkista, että ruudussa Lisää ilmaisin tehtäväpalkkiin on merkki. Tarkista myös, että haluamasi pikanäppäinyhdistelmä kohdassa kielen vaihtaminen on valittuna. Napsauta painiketta Lisää. Pääset Lisää kieli -ikkunaan. Vieritä kielivaihtoehtoja ja valitse vaihtoehdoista venäjä ja paina OK. Näppäimistön ominaisuudet -ikkunassa näkyy nyt venäjä, asetteluna venäläinen, kuten viereisessä kuvassa.

Halutessasi voit muuttaa asetteluksi venäläinen kirjoituskone -vaihtoehdon seuraavasti. Valitse hiirellä venäjä niin että se on värjättynä, paina Ominaisuudet ja valitse sieltä vaihtoehto venäläinen kirjoituskone - OK.

Järjestelmä saattaa pyytää sinulta asennettaessa Windows 95 -levyä sekä uudelleenkäynnistystä. Paina vielä Ok.

Nyt voit vaihtaa näppäimistöä hiirellä näytön oikeasta alakulmasta valitsemalla Fi tai Ru, tai valitsemallasi pikanäppäinyhdistelmällä, kuvan tapauksessa painamalla yhtaikaa Vasen Alt + Vaihto -näppäimiä.

 

2. Venäläisen www-sivun tekeminen
Netscape Gold 3.0 selaimella


Teemme ensin venäläisen www-sivun Netscape Gold 3.0 -selaimella, sillä tämä ohjelma on monella internetin käyttäjällä jo valmiiksi olemassa, eikä näin ollen ole tarvetta hankkia erillistä editoria www-sivun laadintaan. Samoja ohjeita voit soveltaa Netscape Goldin kaikkiin 3.x versioihin.

Jotta voit tehdä Netscape Goldilla venäläisen www-dokumentin täytyy Netscapessa olla asennettuna kyrilliset fontit, käyttöjärjestelmä Windows 95:ssä monikielisyystuki sekä venäläinen näppäimistö. Esimerkissä tehdään CP 1251 standardin mukainen www-sivu, mutta suluissa violetilla värillä on annettu KOI8-R vaihtoehto. Noudata samaa koodausta järjestelmällisesti koko asiakirjassa, muuten tuloksena on väärin näkyvät kirjaimet.

 • Käynnistä Netscape Gold. Valitse File - New document - Blank, jolloin näytölle avautuu uusi tyhjä asiakirja.
 • Aseta uuteen asiakirjaan venäläinen koodaus seuraavasti: Options - Document Encoding - Cyrillic Win 1251 (Cyrillic KOI8-R).
 • Netscape pyytää tässä vaiheessa tallentamaan asiakirjan - tee se.
 • Vaihda näppäimistöksi Windows 95 näytön oikeasta alakulmasta Ru eli venäläinen (tai KOI8-R näppäimistö). Netscape valitsee venäläisen fontin automaattisesti, jos asetukset kohdassa Options - General Preferences - Cyrillic Win 1251 (Cyrillic KOI8-R) ovat oikein.
 • Voit alkaa kirjoittaa venäjää.

Kun olet vienyt tekemäsi asiakirjan palvelimelle ja katselet sitä Netscapella, muista vaihtaa (myös selailuvaiheessa!) koodauksesi Options - General Preferences - Cyrillic Win 1251 (Cyrillic KOI8-R).

 

3. Venäläisen www-sivun tekeminen
MS Front Page Editorilla


Seuraavaksi kuvataan, miten teet Windows CP 1251 standardin mukaisen venäjänkielisen www-sivun Front Page Editorin versiolla 2.0. (KOI8-R ohjeet ovat violetilla suluissa).

 • Käynnistä Front Page Editor-ohjelma. Avaa uusi asiakirja valikosta File - New - Normal page. Aseta tämän jälkeen asiakirjan koodaukseksi CP 1251, eli etene File - Page Properties, valitse välilehdeltä General asiakirjan tallennusmuodoksi Cyrillic (tai Cyrillic KOI8-R).
 
 • Avaa sitten valikko Tools - Font options ja valitse merkistöksi Cyrillic (tai Cyrillic KOI8-R). Sillä, mikä fontti on valittuna kohdissa proportional ja fixed length font, ei tässä vaiheessa ole merkitystä. MIME-encoding-kentässä näet harmaalla vaihtoehdon Windows-1251 (tai KOI-r).
 • Vaihda vielä näppäimistöksi näytön oikeasta alalaidasta Ru- venäläinen (tai KOI8-R näppäimistö) ja nyt voit aloittaa venäläisen www-asiakirjan tekemisen.
 • Valitse sitten valikosta Format - Font kyrillinen CP 1251 fontti, kuten ER Univers 1251 (tai ER Univers KOI-8), paina OK.

4. KOI8-R näppäimistöjä


Ja jos kuitenkin päätät kirjoittaa KOI8-R fonteilla ja olet valmistautunut siihen, että KOI8-r näppäinajurit saattavat sekoittaa koneesi, voit kokeilla vaikkapa seuraavia vaihtoehtoja:
 • Tavultesoft-tuotteessa on ilmainen KOI8-R näppäimistövaihtoehto.
 • Cyrwin ei ole ilmaisohjelma, mutta kokeiluversioita on imuroitavana internetistä. Tehty Windows 3.x käyttöjärjestelmään, mutta nykyisin tiettävästi myös Windows 95 versio on olemassa. Cyrwin-paketti sisältää hyvän uninstall-ominaisuuden, jolla voit näppäimistöä kokeiltuasi poistaa sen.
 • Winkey-paketista löytyy kattava valikoima näppäimistöjä, myös KOI8-R vaihtoehto. Tuote on alunperin tehty Windows 3.x käyttöjärjestelmään ja sen sopivuus Windows 95:een on kyseenalainen. Tekijä ilmoittaa tuotteen sopivan 16-bittiseen ja 32-bittiseen Windowsiin.
 • Voit myös itse räätälöidä itsellesi sopivan näppäimistön Jankon näppäingeneraattorilla.

Takaisin

päivitetty 08.12.1997 | teija.lehto@cc.tut.fi