KUINKA SAAN VENÄLÄISET FONTIT NÄKYVIIN INTERNETISSÄ ?
KYRILLISTEN FONTTIEN ASENNUSOHJE

Tämä ohje riittää sinulle, joka haluat vain selata venäläisiä www-sivuja internetissä, mutta et välttämättä kirjoittaa webissä venäjää, tehdä itse www-sivuja, et lähettää venäjäksi sähköpostia etkä viestejä venäläisiin keskusteluryhmiin. (Selailusta on hyvä aloittaa!)

Kuitenkin, jotta osaisit tehdä valinnat:

 • Netscape 3 vai 4 ?
 • KOI8-R vai CP-1251 vai molemmat ?

käsittelemme problematiikkaa heti aluksi syvemmin kuin vain sivujen selaamisen kannalta.

Ohjeen kuvat on tehty englanninkielisellä Windowsilla, teksti taas on laadittu suomenkielisen Windowsin perusteella. Näin menetellen sekä suomen- että englanninkielisen Windowsin käyttäjät voivat arvatenkin ilman suurempia vaikeuksia soveltaa samaa ohjetta.

 1. Netscape 3 vai 4 ?

 2. Monikielisyystuen asentaminen Windows 95 -käyttöjärjestelmään

 3. Venäläisten fonttien hakeminen

 4. ER-fonttien asentaminen Windows 95 -käyttöjärjestelmään

 5. Fonttien asentaminen Netscape-selaimeen

 

1. Netscape 3 vai 4 ?

KOI8-R on yhä yleisin kyrilliikkastandardi internetissä. Toiseksi yleisin, vähitellen yleistyvä vaihtoehto on Microsoftin tukema CP 1251 -koodisivu. CP 1251:tä käytetään enimmäkseen länsimaissa, venäläiset itse suosivat KOI8-R:ää.

Jos Netscape-selaimesi on versiota 3, näet suurimman osan venäjänkielisistä sivuista oikein asentamalla pelkät KOI8-R-fontit. Suositeltavaa on kuitenkin asentaa Netscape 3- versioon molemmat, eli sekä KOI8-R että CP-1251 -fontit saman tien: siitä on vähän vaivaa, ja näin näet loputkin venäläiset sivut oikein. Netscape 4- (Communicator-) versioissa tilanne on toinen, siinä riittää pelkän CP 1251:n asentaminen.

Tästä seuraa kysymys, eikö Netscape 4 ole venäjän harrastajalle parempi vaihtoehto kuin Netscape 3-versiot. Ei välttämättä. Vaikka Netscape 4:ssä on laajempi kyrilliikkatuki kuin 3-versiossa, skandinaavisten Ö ja Ä-kirjainten näkyminen samalla sivulla kuin venäläisten on tietyissä tilanteissa hankalampaa Netscape 4-versioilla kuin 3-versioilla. Alla on lueteltu 3- ja 4- versioiden plussat ja miinukset venäjän kielen kannalta.

Netscape 4:

 • + Sinun ei välttämättä tarvitse imuroida venäläisiä ER-fontteja internetistä, vaan pärjäät Windows 95:n mukana tulevilla, esim. Arial Cyr, Courier Cyr - fonteilla. Asennat siis selaimeen vain yhden kyrilliikan.
 • - Automaattinen CP-1251 - KOI8-R -konvertointi ei aina toimi sähköpostissa ja keskusteluryhmissä kunnolla.
 • - Skandinaaviset Ä- ja Ö-kirjaimet eivät suostu näkymään samalla sivulla kuin venäläiset siinä tapauksessa että joudutaan valitsemaan kyrillinen koodaus Netscapen valikosta View-Encoding-Cyrillic/Cyrillic KOI8-R. Joudut siis tietyissä tilanteissa sietämään sivuja, joilla Ä- ja Ö- kirjainten tilalla näkyy häkkyröitä, kysymysmerkkejä tai muuta omituista.

Netscape 3

 • - Joudut imuroimaan WWW-sivuilta ER-tyyppiset KOI8-R -fontit (ja saman tien kannattaa imuroida myös ER-tyyppiset CP-1251 -fontit).
 • - Joudut asentamaan Netscape 3:een erikseen kaksi eri kyrilliikkaa: CP1251 ja KOI8-R -kyrilliikan (mikä on loppujen lopuksi pieni vaiva!)
 • + Mail- ja newsgroup - toiminnot toimivat yleensä moitteetta KOI8-R:llä.
 • + Skandinaaviset Ä:t ja Ö:t saadaan ER-fontteja käyttäen näkymään samalla sivulla kuin venäläinen teksti

Näillä eväillä pystyt päättämään minkä selaimen ja minkä kyrilliikan valitset. Tätä artikkelia kirjoitettaessa tilanne on se, että Netscape 3-selain yhdistettynä ER-fontteihin on kattavin ratkaisu. Netscape 4 -versioilla saadaan lähes yhtä hyvä lopputulos, ja jos pelkäät kyrilliikan asennuksen hankaluutta, kannattaa valita Netscape 4. Asennamme seuraavaksi kyrilliikan kaikkine vaiheineen Netscape 3- ja 4- versioihin. Käytitpä kumpaa selainta hyvänsä, ensimmäinen vaihe on monikielisyystuen asentaminen.

 

2. Monikielisyystuen asentaminen
Windows 95 -käyttöjärjestelmään

Lähdemme liikkeelle käynnistä-valikosta. Etene kaksoisklikaten kuvakkeita seuraavasti: Käynnistä - Asetukset - Ohjauspaneeli - Lisää/poista sovellus. Klikkaa välilehteä Windows asennus ja laita merkki ruutuun vaihtoehto Monikielisyyden tuki. Tarkista, että monikielisyyden tuki -vaihtoehto on värjättynä. Napsauta sitten painiketta Tarkenna ja laita merkki ruutuun Kyrillistä merkistöä käyttävien kielten tuki. Napauta OK ja vielä toisen kerran OK. Jos koneesi pyytää sinua laittamaan Windows 95 asennusrompun CD-rom -asemaan, tee kuten järjestelmä pyytää, napsauta taas OK, ja odota, kunnes monikielisyystuki on asennettu. Sulje ikkunat ja käynnistä koneesi uudelleen, jos se sitä ehdottaa.  

 

3. Venäläisten fonttien hakeminen

Netscape 4

Netscape 4 -versioon ei välttämättä tarvitse hakea www-sivuilta fontteja. Netscape 4-versio käyttää nimittäin Windows 95:n omia Arial Cyr / New Times Roman Cyr ja Courier Cyr -fontteja, jotka löytyvät yhtä läheltä kuin lähin Windows 95 asennusromppu. Jos et löydä koneesi fonttilistasta kyseisiä fontteja, monikielisyystuen kyrilliikkaosan asentaminen on epäonnistunut (ks. kohta 2).

Kokonaan toinen asia on se, että on kuitenkin suositeltavaa, että imuroit ER-fontit, kuten ER Univers 1251 ja ER Kurier 1251 ja asennat ne Windows 95 -käyttöjärjestelmään (ks. kohta 4), ei itse Netscape 4-selaimeen. Näin menetellen näet useissa tapauksissa Ä ja Ö-kirjaimet oikein myös silloin kun ne esiintyvät samalla sivulla kuin venäläiset.

Netscape 3

Netscape 3-versioihin voit asentaa joko Windows 95:n omat Arial Cyr, New Times Roman Cyr, Courier Cyr -fontit tai internetistä erikseen imuroitavat ER-fontit. Muutamat seikat puoltavat ER-fonttien käyttöä. KOI8-R -fontit on joka tapauksessa imuroitava netistä, sillä niitä ei tule Windows 95 käyttöjärjestelmän mukana. Tällöin on hyvä vaihtoehto imuroida saman tien vastaavat CP-1251-fontit. ER-fonteilla saadaan Netscape 3:ssa ääkköset näkymään helposti samalla sivulla kuin venäläiset kirjaimet.

Imurointi

Tarkista ennen fonttien imurointia webistä, että koneessasi on -.zip-päätteisten pakattujen tiedostojen purkuohjelma (kuten WinZip tai Pkunzip) - tarvitset sitä purkaessasi fonttipaketit kiintolevylle. Luo myös kiintolevyllesi Rusfonts -hakemisto, jonne fontit sijoitetaan.

Käynnistä Netscape. Hae ER-fontit internetistä esim. Funetin arkistosta: http://www.funet.fi/pub/culture/russian/comp/fonts/erfonts/. Imuroi täältä itsellesi tasavälinen (fixed) ja suhteutettu (proportional) KOI8-r sekä CP 1251 -fontti, esimerkiksi:

 • cokoi8.zip (Courier KOI-8, tasavälinen)
 • unkoi8.zip (Univers KOI-8, suhteutettu)
 • co1251.zip (Courier CP 1251, tasavälinen)
 • un1251.zip (Univers CP 1251, suhteutettu)

Tallenna fonttipaketit luomaasi Rusfonts-hakemistoon. Voit myös vaihtoehtoisesti tallentaa fontit a:-levykkeelle, jolta voit kätevästi asentaa fontit muihinkin koneisiin. Pura imuroimasi paketit purkuohjelmalla Rusfonts-hakemistoon, jonne ilmestyy .ttf-päätteisiä fonttitiedostoja. Sulje paketinpurkuohjelma ja Netscape.

Venäläisiä fontteja löytyy monesta arkistosta www-sivuilta. Voit halutessasi käyttää myös tyylitellyn näköisiä vaihtoehtoja.

 

4. ER-Fonttien asentaminen
Windows 95 -käyttöjärjestelmään

Kuva: lisää fontteja
Käytit sitten Netscape 3 tai 4-versiota, asenna ER-fontit seuraavaksi Windows 95 -käyttöjärjestelmään. Etene seuraavasti: Käynnistä-valikko - Asetukset - Ohjauspaneeli - Fontit. Valitse sitten valikkoriviltä vaihtoehto Tiedosto - Asenna uusi fontti ja eteesi avautuu Lisää fontteja -ikkuna. Valitse asemat-kohdasta C:-aseman Rusfonts-hakemisto, (tai se asema, jonne olet purkanut fonttipaketit). Fontit ilmestyvät luetteloon. Tarkista, että ruutu Kopioi fontit Fontit-kansioon on valittu. Nyt voit napsauttaa Valitse kaikki painiketta, jolloin fontit värjäytyvät. Klikkaa vielä OK. Sulje ikkunat.

5. Fonttien asentaminen Netscape-selaimeen

Netscape 4

Saatat nähdä venäläiset sivut oikein useissa tapauksissa ilman sen kummempaa kyrilliikan asentamista seuraavasti. Kun saavut venäjänkieliselle sivulle, valitse valikosta View-Encoding-Cyrillic (tai Cyrillic KOI8-R). Kokeile! Asennamme kuitenkin varmuuden vuoksi kyrilliset fontit Netscape 4:ään (tai tarkistamme, että asetukset ovat oikein). Etene seuraavasti.

 • Valitse valikosta: Edit - Preferences - Appearance - Fonts.
 • Valitse pudotusvalikosta ("For the Encoding"), jossa nyt todennäköisesti lukee "Western" vaihtoehto "Cyrillic"(joka tarkoittaa CP 1251-vaihtoehtoa, muuta kyrillistä vaihtoehtoa Netscape 4 ei tässä vaihessa tarjoakaan).
 • Valitse suhteutetun kokoiseksi fontiksi (Netscape 4:ssä nimellä Variable Width Font) fontti "Arial Cyr" tai "Times New Roman Cyr".
 • Valitse tasaväliseksi fontiksi (Fixed Width Font) "Courier New Cyr".
 • Paina OK.

Tämän jälkeen voit sivuja selatessa tarvittaessa vaihtaa venäläisen koodauksen valitsemalla joko View-Encoding-Cyrillic tai View-Encoding-Cyrillic KOI8-R. Meikäläisen koodauksen saat valitsemalla takaisin View-Encoding-Western. Jotkut venäläiset sivut on tehty niin, että ne näkyvät oikein automaattisesti, eikä valintaa View-Encoding-Cyrillic tarvita.

Kuva: Preferences
Netscape 3 + ER-fontit
 • Valitse Netscapen valikosta Options -General Preferences - Fonts.
 • Kohdassa For the Encoding valitse "Cyrillic (KOI8-R)"
 • Valitse Use the Proportional Font -valinnaksi "ER Univers KOI8-R"
 • Valitse Use the Fixed Font -valinnaksi "ER Kurier KOI8-R".
 • Aseta sitten vielä For the Encoding -kohdassa "Cyrillic" -fonttiasetukset seuraavasti: Proportional font: ER Univers 1251, Fixed font: ER Kurier 1251.

Netscape 3 + Windows (CP 1251) -fontit

Voit käyttää Netscape 3:ssa CP 1251 -fontteina niitä Windows 95:n omia fontteja, joilla on olemassa CYR-pari (Arial - Arial Cyr jne.). Tämä on helppo mutta ei paras vaihtoehto. Etene näin:

 • Valitse Nescapen valikosta Options - General Preferences - Fonts.
 • Kohdassa For the Encoding valitse "Cyrillic"
 • Valitse Use the Proportional Font -valinnaksi Arial,
 • Napsauta Choose font - Script - Kyrillinen/Cyrillic - OK
 • Aseta tasavälinen fontti samoin, mutta kohdassa Use the fixed Font valitse Courier New.
kuva:General Preferences
Yllä kuvattu monivaiheinen fonttien asentaminen tehdään onneksi vain kertaalleen. Tämän jälkeen fontin vaihto kesken sivujen selailun on helppoa. Netscape 3:ssa menetellään seuraavasti (kuva) :
 • KOI8-R -sivuille tultaessa valitaan Netscapen valikosta Options - Document Encoding - Cyrillic(KOI8-R).
 • CP 1251 -sivuilla valitaan Options - Document Encoding - Cyrillic (Win 1251)
 • Sirryttäessä taas länsimaisin kirjaimin tehdylle sivuille valitaan Options - Document Encoding - Western (Latin1).
  Kuva: Document Encoding

Netscape 4 -versioissa valitaan, jollei venäläinen sivu muuten näy oikein:

 • View-Encoding-Cyrillic (tai Cyrillic KOI8-R)

Siirryttäessä takaisin länsimaisin kirjaimin tehdylle sivulle valitaan:

 • View-Encoding-Western

Kokeile nyt siis, onko asennus onnistunut. Vaihda KOI8-R koodaus päälle ja käy kyrilliikan testisivulla:

http://www.relcom.ru/koi/Russification/WinNetscape/testKOI8.html.

Siellä pitäisi näkyä selvää venäjää.

Takaisin

päivitetty 08.12.1997 | teija.lehto@cc.tut.fi