KYRILLIIKKAOHJEITA


Venäläiset
fontit
internetissä


Venäläiset
näppäimistöt ja
WWW-sivujen
laatiminen


Venäjää
verkossa


Jos olet tuskaillut venäläisten www-sivujen kanssa, nähnyt selaimestasi venäjän asemesta merkkimössöä, halunnut tehdä www-sivun venäläisin kirjaimin, muttet ole siinä onnistunut, olet nyt oikeassa paikassa! Tälle sivulle on koottu Etäopetus multimediaverkoissa -projektin, (ETÄKAMUN) puitteissa tehtyjä kyrilliikkaohjeita, jotka kattavat tavallisimmat tapaukset, joihin venäjän kielen harrastaja internetissä törmää. Sivulla on myös linkkiluettelo, josta pääset käsiksi muiden tekemiin venäläistämisohjeisiin.

Vaikka artikkeleiden yhteisenä otsikkona on lyhyesti "Kyrilliikkaohjeita", käsitellään niissä aihetta vain rajatusti, nimittäin Netscape internet-selaimen 3- ja 4- versioiden venäläistämistä Windows-95 käyttöjärjestelmässä. Niin ikään muut kuin venäjän kielen kyrilliset aakkoset (kuten ukrainan ja bulgarian kieli) jäävät tämän artikkeleiden ulkopuolelle. Tietoa näistä aiheista löytyy alla luetelluilta web-sivuilta.

Tässä vaiheessa lienee parasta muistuttaa, että jokainen käyttää ohjeita omalla vastuullaan. Vaikka fontteja ja näppäimistöjä on testattu paljonkin, yllätyksiä saattaa tulla. Englantia puhuvissa maissa tehdyt kyrilliikkaohjeet eivät välttämättä sellaisenaan sovellu suomalaiseen käyttöympäristöön, jossa on otettava huomioon myös skandinaavisten aakkosten, Ä:n ja Ö:n näkyminen. Lisäksi foneettisen näppäimistön ongelma on akuutti.(Foneettinen näppäimistö on näppäimistö, jossa meikäläinen kirjain ja lähinnä vastaava venäläinen kirjain ovat saman näppäimen kohdalla, siis venäläinen A samalla kohtaa kuin suomen A jne.). Useat www-sivuilta ilmaiseksi imuroitavat näppäinajurit eivät ota huomioon ääkkösiä tai aiheuttavat käyttöjärjestelmään virheilmoituksia. Myös näitä ongelmallisia alueita käsitellään tässä artikkelissa.

 

Ohjeita muualla internetissä

Suomeksi

Kyrilliikka Windows-pohjaisissa järjestelmissä
Perusteellisimmat suomenkieliset kyrilliikkaohjeet Helsingin yliopiston slavistiikan ja baltologian laitokselta

Kuinka saan kyrilliset fontit näkyviin?
Tämän lyhyempi ja ytimekkäämpi ohje tuskin voi olla, Oulun yliopiston kielikeskukselta

Englanniksi

Cyrillic for MS Windows Netscape
Paul Gorodyanskyn artikkeli - perusteellinen esitys kyrilliikasta internetissä. Ajan tasalla olevat ohjeet, jotka käsittelevät eri Netscape- ja Windows -versioiden venäläistämistä ja yhteensopivuutta. Artikkelin lopussa on erinomainen kyrillikka-aiheinen linkkiluettelo.

Paul's Page at Compuserve
Paljon lisää hyödyllistä Paul Gorodyanskylta, mm. näppäimistövinkkejä.

KOI8-R - The Russian Web Encoding
Andrey Chernovin artikkeli, joka keskittyy KOI8-R internet-koodaukseen.

Funet Russian Archive
Suomalaista kyrilliikkatietoutta englannin kielellä.

Russify everything
Ohjeet melkein kaikkien mahdollisten käyttöjärjestelmien venäläistämiseksi

MacOS and KOI8-R
Macin venäläistämisohjeet

BRAMA-Computing
Ukrainan kielen kyrillisten aakkosten web-problematiikkaa.

Venäjäksi

Internet Guide by V.Sh. Kaufman - in Russian
Venäjän kieltä taitavalle internet-tietouden täyspakkaus

päivitetty 08.02.1998 | teija.lehto@cc.tut.fi