<< >> Ylö Otsikko

4.3 Yhteydet yliopistoihin

Suomessa tietoliikenneyhteydet yliopistoille ja korkeakouluille tarjoaa FUNET (Finnish University and Research Network) tietoverkko. Tiede- ja taidekorkeakoulujen lisäksi FUNET-verkkon ovat liittyneet myös useat tutkimuslaitokset, suuri osa ammattikorkeakouluista ja joitain yrityksiä. Se tarjoaa jäsenilleen ensisijaisesti TCP/IP-protokollaan perustuvia Internet-verkon palveluja. Näitä tietoliikennepalveluja ovat mm. sähköpostin välitys ja tiedostonsiirto.

FUNET-verkon palveluista vastaa CSC-Tieteellinen Laskenta Oy, joka on opetusministeriön ja TT-Tiedon omistama itsenäinen osakeyhtiö. Verkon toiminta rahoitetaan osaksi jäsenmaksuilla ja osaksi opetusministeriön suoralla tuella.

FUNETin runkoverkko perustuu TELEn ATM-verkkoon. Tämä ATM-verkko ulottuu kaikille jäsenpaikkakunnille, missä yhteydet toimipaikkoihin on toteutettu paikallisten tarpeiden mukaisesti. Kaikilla yliopistoilla on kiinteä liittymä ATM-verkkoon, mutta jokainen yksikkö rakentaa ja ylläpitää itsenäisesti kampusalueen tietoliikenneyhteydet. Runkoverkko pohjautuu tehokkaisiin ATM-kytkimiin.

Kansainväliset yhteydet FUNET hoitaa yhdessä NORDUnetin (Nordic University Network) kanssa. NORDUnet on kansainvälinen verkko-operaattori, joka tarjoaa palveluja ja kansainvälisiä yhteyksiä Pohjoismaiden kansallisille tutkimusverkoille Tanskassa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Yliopistojen liityntänopeus ATM-runkoverkkoon vaihtelee 10 Mbit/s ja 34 Mbit/s välillä. Yhteys Espoosta Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun on 34 Mbit/s. Lappeenranta, Jyväskylä, Vaasa, Kuopio, Joensuu ja Oulu ovat liitetty 24 Mbit/s siirtonopeudella. Ainoastaan Rovaniemen yliopistolla on 10 Mbit/s yhteys tällä hetkellä.

Yhteydet ulkomaille kulkevat Espoon kautta pääsääntöisesti Tukholmaan 34 Mbit/s nopeudella. Sieltä NORDUnet tarjoaa yhteydet Euroopan runkoverkkoihin 1-8 Mbit/s nopeuksilla. Muutamiin Itä-Eurooppan maihin siirtonopeus on 64 kbit/s. Yhdysvaltojen runkoverkkoihin ollaan kytkeydytty 34 Mbit/s nopeudella. [s]


<< >> Ylö Otsikko