Videokuvaus

Hypermedian perusteet/Olli Perttula

Kameratekniikkaa

Videolaitteistot jaotellaan tekniseltä tasoltaan eri formaatteihin (luettelo kotivideotasoisesta broadcast-tasoiseen): VHS, 8 mm, S-VHS, Hi 8, U-MATIC Hi-band, MII, Betacam...

Yleisesti ottaen kuva pysyy kompressoitaessa ja digitoitaessa aina parempana, mitä korkeatasoisempaa kuvattu materiaali on. Kuitenkin esim . S-VHS ja Hi 8 formaatit ovat useimmissa tapauksissa tekniseltä tasoltaan aivan riittäviä hypermediakäyttöön. Vaatimattomillakin formaateilla päästään hyvään kuvan laatuun, kun muistetaan valaista kuvauskohteet hyvin.

Videokameroissa voit itse säätää kuvaan ja ääneen liittyviä asioita kameran merkistä ja tyypistä riippuen. Useissa malleissa säädöt ovat automaattisia, mutta aina ei ole tarkoituksenmukaista käyttää automaattiasetuksia. Seuraavassa tärkeimpiä säätöjä, jotka monissa kameroissa voi säätää myös manuaalisesti:

WHITE BALANCE eli VALKOTASAPAINO
Säätää kameran värit oikeiksi vallitsevaan valaistukseen
IRIS eli AUKKO
Säätää valon määrää
FOCUS eli TARKENNUS
Säätää kuvan tarkaksi kuvattavalle etäisyydelle. Tarkennus tehdään seuraavanlaisesti zoom-objektiivillä varustetussa kamerassa:

KUVAAMINEN HYPERMEDIA-YMPÄRISTÖÖN

Kuvausten suunnittelu

Mitä paremmin suunnittelet videotuotannon etukäteen, sitä helpompaa ja nopeampaa on sekä kuvaus että editointi:
  1. Mieti mikä rooli videolla tulee olemaan kokonaisuuden kannalta
  2. Miten asia kannattaa videolla kertoa

Kuvan suunnittelu

Kuvan sommittelussa kannattaa huomioida:

a) Varmista että kuvauskohteissa on tarpeeksi valoa

Kuvan laatu pysyy tällöin parempilaatuisena (vähemmän kuvakohinaa) ja tarkennusetäisyys on laajempi.

Jos vallitseva valo ei riitä, käytä erillisiä valaisimia: Käyttökelpoisimpia ovat läpillä säädettävät mallit, koska tällöin voit rajata valokeilan. Muista että valoa voi heijastaa myös esim. katon tai seinän kautta. Pyri valaisemaan kuvauskohde hiukan sivulta eikä suoraan edestä, syvyysvaikutelma on silloin parempi.

b) Pyri minimoimaan kuvan liikkuminen

Tällöin kuvassa on liikkuvia kohtia huomattavasti vähemmän ja digitoidun kuvan kuvakompressiot onnistuvat taloudellisimmin

c) Valitse kuvauskohteille yksinkertaiset taustat

Säästät kovalevytilaa digitaalisessa kuvankäsittelyssä ja kohde erottautuu paremmin taustasta.

d) Jätä nauhalle tarpeeksi tilaa otosten alkuun ja loppuun,

Jos tarkoituksenasi on editoida kuvattua nauhaa nauhuripohjaisessa editissä "Häntää" kannattaa jättää muutenkin, koska videokameroilla on tapana "syödä" nauhaa taaksepäin, etenkin jos katkaisee kameran virran välillä.

e) Tutustu käytössäsi olevan kameran ominaisuuksiin ennen kuvauksia!

Näin vältät pahimmat yllätykset.